Podstawę prawną opracowania dokumentu Ocena Stanu Zdrowia Mieszkańców Województwa Świętokrzyskiego" stanowi art. 9 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. Nr 210, poz. 2135 z późniejszymi zmianami). Dokument składa się z dwóch części.
W pierwszej przedstawiona jest charakterystyka stanu zdrowia mieszkańców województwa oraz analiza czynników warunkujących zdrowie. Elementy te stanowią podstawę do określenia potrzeb zdrowotnych populacji, czyli zakłóceń stanu zdrowia wymagających podjęcia działań zapobiegawczych, leczniczych i rehabilitacyjnych.
W drugiej części, na podstawie analizy sytuacji zdrowotnej, sprecyzowano warunki zaspokojenia potrzeb zdrowotnych mieszkańców województwa świętokrzyskiego w zakresie podstawowej, specjalistycznej ambulatoryjnej oraz stacjonarnej opieki zdrowotnej. Określono także warunki zaspokojenia potrzeb zdrowotnych w zakresie stomatologii oraz w zakresie profilaktycznych programów zdrowotnych.
Dokument jest corocznie aktualizowany i zatwierdzany przez Zarządu Województwa Świętokrzyskiego:
Uchwałą Nr 14/06
Zarządu Województwa Świętokrzyskiego z dnia
13 grudnia 2006 r.
Uchwała Nr 580/07
Zarządu Województwa Świętokrzyskiego z dnia
17 października 2007 r.
Uchwała Nr 1329/08
Zarządu Województwa Świętokrzyskiego z dnia 13 listopada 2008 r.
Uchwała Nr
2137/09 Zarządu Województwa Świętokrzyskiego z dnia 28 października 2009 r.
Uchwała Nr 35/10 Zarządu Województwa Świętokrzyskiego z dnia 22 grudnia 2010 r.
Uchwała Nr 786/2011 Zarządu Województwa Świętokrzyskiego z dnia 7 grudnia 2011 r.
Adres redakcji strony podmiotowej BIP:
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
Al. IX Wieków Kielc 3, 25-516 Kielce
Longina Pyszniak
telefon: 41-342-15-42
telefax: 41-342-14-79
adres poczty elektronicznej:
longina.pyszniak@sejmik.kielce.pl
Wprowadził(a): | Paweł Krajewski, 19 stycznia 2006, 10:07 |
Zmienił(a): | Kazimierz Bielny, 23 grudnia 2011, 11:21 |
Zatwierdził(a): | Kazimierz Bielny, 23 grudnia 2011, 11:21 |
Ta strona korzysta z plików cookie. Więcej informacji w polityce prywatności.
Pozostając na tej stronie wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.